Japansk madkultur: Friske råvarer og fantastiske smagsoplevelser

Mange forbinder Japan med sushi. Men selvom det lille runde mesterværk er en fantastisk spise, består japansk mad og madkultur af meget mere. En tur til Japan byder på et væld af kulinariske oplevelser - uanset hvor i landet du bevæger dig hen.

Læs med her og få et indblik i det japanske køkken - samt en oversigt over, hvilke retter du bare må smage under dit besøg. 

Fuld knald på smagene

Japan har en af verdens højeste middellevetid. Dette hænger ikke usandsynligt sammen med den japanske madkultur. Det japanske køkken er kendt for dets brug af friske råvarer og store mængder fisk. 

Den japanske befolkning har dog ikke altid spist så sundt som i dag. Førhen bestod kosten mest af ris, misosuppe, syltede grøntsager og urter. I dag er proteinerne en større del af det japanske køkken. Dette betyder også fuld smæk på umami, som vi forbinder med køkkenets velsmag. 

De vigtigste smagspræparater i det japanske køkkenet omfatter: 

  • Shoyu (en japansk soyasauce) 
  • Katsuobushi eller bonitflager (tørret og røget bugstribet tun. Bruges i dashi som danner grundlag for mange bouilloner)
  • Miso (fermenteret sojabønner)
  • Nori Tang
  • Komezu (riseddike)
  • Ristet sesamolie 
  • Tørrede shiitakesvampe 
  • Furikake (et krydderi)

Det er disse smage, der gør det japanske køkken til et af de mest karakteristiske. Og du vil med garanti støde på dem, når du besøger landet.

Et paradis for madelskere

Tokyo er den by i verden, der har flest michelinstjerner. Dette skyldes, at Japan har nogle af de bedste råvarer i verden. Men det bunder også i, at japanerne efterlever en evig stræben efter perfektion. Byen har ligeledes et købestærkt publikum, der gerne lægger penge for et ekstraordinært måltid. 

Er du madelsker, og har muligheden, er et besøg på en af byens mange michelinrestauranter bestemt det værd. 

Men du kan også sagtens spise godt uden at skulle af med en formue. Overalt i Japan kan du møde den helhjertede madkultur, som byder på et hav af lækre, lokale specialiteter, som er forbundet til de forskellige egne. 

Japans nationalret

Den japanske nationalret er sushi. Ordet sushi betyder “lavet med eddike” og består af eddikemarinerede ris og rå fisk eller skaldyr. 

Det er et absolut must at smage sushi, når du er i Japan. I Tokyo alene er der mere end 5000 sushirestauranter. 

Det kan være, du får dig et chok, når du besøger en traditionel japansk sushirestaurant. Sushien er nemlig ikke, som vi kender den herhjemme. I Japan består hovedparten af sushi af Nigiri - de aflange sushistykker med et stykke rå fisk eller skaldyr ovenpå risen. 

Den runde makirulle, som vi oftest ser i Danmark, ses sjældent i Japan, fordi makirullen er en vestlig opfindelse. Generelt er  sushi i Japan mere enkelt og består af færre ingredienser og rene smage. 

Men bare rolig, der er garanti for en udsøgt smagsoplevelse, som den danske sushi næppe kan måle sig med. Det tager nemlig 10 år at blive udlært sushikok i Japan. De første to år af uddannelsen består i at observere en læremester i køkkenet, imens man lærer at koge ris til perfektion. 

Japansk mad er dog meget mere end sushi. Nedenfor kan du læse med og blive klogere på de retter, du bør smage, når turen går til Japan.

Retter og specialiteter, du skal smage, når du er i Japan

Er du ikke til sushi? Eller måske du er nysgerrig på, hvilke kulinariske oplevelser landet ellers har at byde på? Her får du vores bedste forslag til forskellige retter og specialiteter, som udgør en vigtig del af den japanske madscene - og som helt sikkert vil forsøde dine smagsløg. 

Ramen: Den japanske nudelsuppe 

Ramen er en japansk nudelsuppe. Det er Japans svar på den vietnamesiske pho. Den kan købes alle steder i Japan og fås i forskellige varianter. 

De forskellige egne i Japan har forskellige foretrukne ramen-varianter. Den mest almindelige variant i Tokyo er shoyu-udgaven, der er lavet med en sojabaseret fond. 

Andre varianter af ramen er blandt andet lavet på miso, tonkotsu og kimuchi. 

Når japanerne spiser nudelsuppe, er det kutyme at slubre. Så vær ikke bange for selv at slubre - det gør kun oplevelsen mere autentisk. 

Sukiyaki: En hotpot ret 

Sukiyaki er en super lækker ret, der bliver serveret utilberedt, hvorefter den færdigkoger på bordet i en støbejernsgryde. Sukiyaki består af tyndskåret oksekød, en bouillon, der hedder warishita og typisk med et udvalg af forskellige grøntsager, tofu og shiitakesvampe

Retten kan også serveres med æg i saucen. 

Yakitori: Kylling i alle afskygninger 

Denne ret består af kylling i alle former - heriblandt skind, lever og lår - som typisk er marineret i soyasauce og tilberedt over kul. 

Vil du smage yakitori i topklasse, anbefaler vi, at du tager på en yakitori-ya-restaurant, da de er specialiseret i denne ene ret. Retten fås i forskellige varianter, alt efter om du får den på et gadekøkken eller en fin restaurant. 

Okonomiyaki: En madpandekage 

En klassisk japansk ret er okonomiyaki. Som så mange andre retter laves den i forskellige udgaver alt efter, hvilken egn du befinder dig i. Den kan fås i hele Japan, men er mest populær i de vestlige dele. 

Okonomiyaki er en madpandekage, der minder om en fyldig omelet. I Hiroshima laves de lækreste okonomiyakier med stegte sobanudler. 

Der er også restauranter, hvor du kan sammensætte din egen okonomiyaki. Dette er en oplagt aktivitet for madøret med mod på selv at kaste sig over madlavningen. 

Gyoza: En japansk dumpling 

En gyoza går også under den brede betegnelse dumpling. Det er små dejpakker med fyld af kød, skaldyr eller grøntsager. Gyoza er halvmåneformede pakker, der dampes for derefter at blive stegt på en pande. De dyppes typisk i soya eller andre kraftige saucer. 

Japanerne spiser oftest gyoza som snack, men kan også spises som hovedmåltid. De fås overalt og smager fantastisk. 

Tempura: Alt godt fra fritøsen 

Tempura er en let og luftig dej, som man dypper grøntsager og fisk i, inden det kommer i frituregryden. Det er en lille syndig bid af paradis, som fungerer perfekt som snack eller frokost. Prøv eksempelvis tempura med tentsuyu, som er en tempuradip fuld af smag. 

Kobe eller Wagyu: Oksekød af højeste kvalitet

I Japan er de kendte for deres eminente kobekød eller wagyukød (kobe er en bestemt sort af Wagyu, der kommer fra Kobe-regionen). Ordet 'Wa' betyder japansk og 'gyu' betyder kvæg eller ko, hvorfor Wagyu kan oversættes til 'Japansk ko'.

Kødet kommer fra køer, der lever i luksusforhold med klassisk musik, massage og en meget speciel kost. Selvom det lyder fjollet, gør det en enorm forskel for kødet, som har en unik fedtmarmorering og smag. Når kødet er stegt nænsomt, er det en fantastisk smagsoplevelse, som du bør unde dig selv. 

Hos Japan Rejser guider vi dig til de bedste madoplevelser

Er du i gang med at planlægge dit næste kulinariske eventyr? Hos Japan Rejser er vi svært begejstrede for den japanske madkultur og landets fantastiske madscene. Derfor ved vi en masse. Den viden vi vil elske at dele med dig.

Vi guider dig til de bedste spiseoplevelser - uanset om du vil på opdagelse i byens mange gadekøkkener eller ønsker en overdådig michelinoplevelse. 

Kontakt os allerede i dag og lad os tage en snak om din drømmerejse til fantastiske Japan. 

VIL DU HØRE MERE OM KYOTO?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk